פסקי דין ופרסום

משרדנו עומד לרשותכם
למענה משפטי ראשוני: גיא דנה
עורך דין, מגשר ונוטריון – 054-6689666

אלימות כלכלית כנגד נשים

אלימות כלכלית הינה שליטה מלאה של הבעל/ בן הזוג בכספים, בנכסים, בזכויות ובחובות המשותפים לבני הזוג. ויודגש אין המדובר במצב בו הבעל/ בן הזוג שומר על התנהלות תקינה של הוצאות הבית, קמצן או חסכן, אלא בהתנהגות החורגת מן הסטנדרטים הרגילים להתנהלות התא המשותף ע"י שני בני הזוג. האלימות הכלכלית מבוססת על הפחדה, משמעחשש האישה מפני התפרצויות זעם או ביקורת מתמדת מטעם בן זוגה.

מנתונים אשר עולים ממספר קווי חרום המטפלים באלימות במשפחה עולה כי רוב הנשים אשר סובלות מהתעללות כלכלית הן נשים משכילות ועובדות אשר לא מפרשות נכון את השליטה אשר מפעיל הגבר עליהן כמו גם את העובדה כי אין ביכולתן להחליט על הוצאותיהן מהמשכורות אותן מרוויחות.

יובהר כי ההתעללות הכלכלית נארזת במסווה מהודר של "דאגה וחיסכון" לטובת התא המשפחתי, כך שבמקרים הגרועים נתפסים הבעלים ע"י נשותיהם כחסכנים או כקמצנים, כל זאת כאשר הינן מתקשות להבין שהן חוות אלימות, הלכה למעשה.

ישנם מקרים רבים הכוללים בחובם סימנים של התעללות כלכלית, כך לדוגמא וויתור הנשים על כספים שמרוויחות, כמו גם ויתור על ניהול משותף של התקציב המשפחתי ובשל השלטת הבעל פחד עליהן, דוגמא נוספת הינה תופעה בה בעל מרוקן ארנקה של אישתו / מעלים כספים או אמצעי תשלום כדבר שבשגרה, דוגמאות נוספות נמצאו, בהתנגדות הבעל ליציאת אישתו לעבוד, בדיקה אינטנסיבית של כל הוצאה והוצאה של האישה, איסור האישה להסתובב עם כרטיס אשראי או כל אמצעי תשלום אחר, החלטת הבעל בלבד על כל הוצאה לבית, התחננות האישה לבעל למתן כספים ולצורך צרכים בסיסיים ( אוכל, ביגוד, נסיעות, תרופות, טיפולים וכולי).

נשים מספרות כי מרגע שהתעוררו והבינו מצבן, וכאשר ניסו לדבר עם הבעל לעניין התנהגותוזכו לתגובות של אלימות מילולית, התפרצויות זעם ואף איומים.

איבחון אלימות כלכלית

ישנן מספר שאלות, אותן יש לבחון טרם נתרגם התנהגות בן זוג כ״אלימות כלכלית״:

  1. האם הבעל/ בן הזוג הינו השולט היחיד על הכספים, הזכויות, הנכסים והחובות בתא המשפחתי?
  2. מה האישה יודעת על המצב בבנק, האם יש לה גישה לחשבונות הבנק?
  3. מהו מקומה של האישה בקבלת ההחלטות בבית, מהי התייחסות הבעל לעמדותיה הכלכליות ולצרכיה, מהו מעמדה של האישה ביחס לילדיה?
  4. מה יקרה באם תחליט האישה על הוצאה באופן עצמאי וללא כל התייעצות עם הבעל?
  5. האם האישה מתחנת לבן הזוג למתן כספים לה ו/או לילדיהם ולצורך צרכים בסיסיים (כספים לתרופות, אוכל, בגדים נסיעות ושאר צרכים בסיסיים)?

  6. האם האישה ו/או הילדים נמצאים במצב של חוסר אונים כלפי בן הזוג?

  7. האם אין ברשות האישה כרטיס אשראי או אמצעי תשלום אחר והינה נתונה לטוב ליבו ולמצב רוחו של הבעל/ בן הזוג במתן כספים?

טיפול באלימות כלכלית

  1. מומלץ כי נשים הסובלות מהתעללות כלכלית יגיעו ליעוץחלק מהותי מתהליך היעוץ הינו לחברן ליכולות שלהן, אשר נמחקו כתוצאה של התעללות כלכלית ממושכת.

  2. הצטרפות הנשים לקבוצות תמיכה המכילות נשים נוספות הסובלות מאותה אלימות כלכלית ספציפית. יובהר כי בקבוצת התמיכה יוכלו הנשים לקבל אף יעוץ משפטי וכלכלי מאנשי מקצוע מומחים וללא כל תשלום.

  3. פעילות לשינוי החקיקה והפסיקה בנוגע לנשים הסובלות מהתעללות כלכלית:

    יובהר כי כיום בית המשפט לענייני משפחה יכול לסייע לנשים הסובלות מאלימות כלכלית ע"י מתן פסק דין למזונות, דא עקא יעשה זאת רק במקרים בהם אין האישה עובדת ואין לה כל הכנסה או הכנסתה אינה מספיקה כדי צרכיה הבסיסיים.

    בדיוק במקום זה מתקבלת הבעייתיות,שכן אישה העובדת אך מעבירה כל כספה לידי בעלה או חוששת להוציא כספים מחשש לאלימות אינה יכולה לקבל סעד המזונות ובית המשפט אינו מוסמך להתערב.

    בנוסף, במקרים חמורים יותר, כאשר מגיעים להליכי גירושין, קשה מאוד להוכיח נכסים וכספים אשר התגלגלו דרך הבעל כל אותם השנים. יובהר כי אישה אשר סבלה כל חייה מהתעללות כלכלית, אינה בקיעה ברכושה ובכספה, וכמובן שלא ברכוש והכספים המשותפים, אינה יודעה מה יש ולא כל שכן היכן נמצאים הרכוש והכספים.

    במקרים רבים מנצלים הבעלים חוסר הידיעה ואף מבריחים כספים בצורות פשוטות ביותר.

     

דילוג לתוכן